Skip to main content

* Detta inlägg innehåller annonslänkar. Vi reserverar oss för ev. felskrivningar. Se vår disclaimer.

Har du en äldre hund och funderar på att byta hundförsäkring? Av vad vi kommit fram till går det vanligen bra att byta hundförsäkring från befintlig till en annan även med en äldre hund. Dock finns det några saker att tänka på. Mest lämpligt är det om hunden sedan tidigare är frisk och skadefri.

(Har din äldre hund ingen försäkring sedan tidigare och du önskar försäkra den? Läs då vårt inlägg: Försäkra vuxen hund utan tidigare hundförsäkring)

Försäkring för gamla hundar

Precis som för människor förändras hundens förmåga att se, höra och röra sig i takt med att hunden når högre åldrar. En gammal hund kan få sämre aptit, medicinska problem såsom cancer, njursvikt eller ledinflammation. Mindre hundar blir ofta 15-16 år, medelstora 10-13 år, medans en del större raser endast blir 7-8 år. (Källa: Wikipedia)

Så länge hälsan finns kan även en äldre hund ha många fina år kvar. Med en bra heltäckande hundförsäkring säkerställer du att du har råd att behålla din hund när sjukdom eller skada uppstår. Utan försäkring kan det i värsta fall handla om tiotusentals kronor eller mer att rädda din hund om den blir allvarligt sjuk eller skadad.

Livförsäkringen upphör

En livförsäkring ingår normalt inte som standard i en hundförsäkring, utan är ett tillval. Om du har tecknat en livförsäkring, börjar den ofta trappas av från en viss ålder för att till slut upphöra helt (vid exempelvis 9 års ålder). Vilken ålder det gäller kan variera med olika raser. Om livförsäkring är viktigt för dig, kan du kolla upp vad som gäller för just din hundras för den hundförsäkring du är intresserad av.

Självrisken kan i enstaka fall ändras med åldern

I vissa fall, exempelvis för ManyPets (Annonslänk) kan man välja en fast självrisk på 0kr. Dock gäller minst 1500kr från 9 års ålder.

Veterinärvårdsförsäkringen fortsätter gälla

Grunden i hundförsäkringen är ju en veterinärvårdsförsäkring som täcker kostnader för undersökning och behandling vid sjukdom eller olycksfall. Har du en tecknad hundförsäkring gäller normalt veterinärvårdsförsäkringen livet ut upp till maxbeloppet. För en del hundförsäkringar sänks maxbeloppet från en viss ålder.

Att byta hundförsäkring

Avtal för hundförsäkringar löper vanligen ett år i taget. När årsförfallodatumet inträffar hittar du i avtalet med nuvarande hundförsäkring. Av vad vi kan förstå är det viktigt att den nya försäkringen börjar utan att det blir något glapp emellan. Ofta finns undantag för försäkringsskyddet om hunden inte varit oavbrutet försäkrad från en viss ålder, så var noga med att nya hundförsäkringen börjar gälla precis där den gamla slutar.

Exempel på checklista vid byte av hundförsäkring

Här är några punkter vi tror är viktiga att gå igenom vid byte av hundförsäkring:

  1. Jämför hundförsäkringar och bestäm vilken du vill byta till.
  2. Är din hund frisk och skadefri? Undersök noga vad som gäller med det försäkringsbolag du vill välja så att undantag från ersättning undviks.
  3. Ta reda på den gamla hundförsäkringens årsförfallodatum.
  4. Se till att den nya hundförsäkringen är beviljad innan du säger upp den gamla.
  5. Säg upp gamla hundförsäkringen och se till att få det bekräftat.

Om hunden behandlats för sjukdom eller skada

En tidigare behandlad sjukdom eller skada kan leda till undantag i försäkringen. Likaså om hunden just nu behandlas för en sjukdom eller skada, så blir det ett undantag. Om du ska byta hundförsäkring kan det vara extra viktigt att kolla upp detta så att det inte träder in ett undantag där hundförsäkringen inte gäller.

Möjlighet att slippa undantag för tidigare skada eller sjukdom

En del hundförsäkringar erbjuder möjlighet att försäkra tidigare oavbrutet försäkrade hundar med tidigare behandlade sjukdomar eller skador utan undantag.

Fri flytträtt

ICA hundförsäkring (Annonslänk) har något som kallas ”Fri flytträtt”. Det innebär att du kan slippa undantag från rätt till ersättning, om din hund varit oavbrutet försäkrad i ett annat försäkringsbolag fram till dess att du byter. Detta under förutsättning att din hund är helt återställd och helt frisk dagen då den nya försäkringen börjar gälla. För pågående behandling eller symptom på skada eller sjukdom som yttrat sig de senaste 180 dagarn innefattas inte i den fria flytträtten. Det finns även undantag för vissa diagnoser, så kolla själv upp vad som gäller i just ditt fall.

Tillvalet ”Tidigare besvär”

ManyPets (Annonslänk) erbjuder ett tillval som kallas ”Tidigare besvär”. Där ersätter man upp till 7000kr för tidigare skador eller sjukdomar som hunden behandlats för de senaste två åren. Dock ej sådant som behandlats inom tre månader från tecknad försäkring.

Vanligen ingen karenstid vid byte

Karenstiden är ett visst antal dagar från nytecknande som försäkringen inte gäller vid t.ex. sjukdom. Om du byter från en hundförsäkring till en annan samtidigt som hunden varit oavbrutet försäkrad, så är det inte ovanligt att man slipper karenstiden vid byte.

Glöm inte avsluta den gamla försäkringen

När du fått din nya hundförsäkring beviljad, är det dags att säga upp den gamla. Var noga med att dubbelkolla från vilket datum den gamla försäkringen slutar gällar så att det inte blir glapp tidsmässigt mellan den gamla och nya hundförsäkringen. Se till att få detta bekräftat.

Jämför hundförsäkringar vid byte

Vi har valt ut några punkter från vår jämförelse som kan vara intressanta för dig med en äldre hund och som önskar byta hundförsäkring.

*  Innehåller annonslänkar – Vi reserverar oss för ev. felskrivningar 

FörsäkringMaxbeloppTidigare besvärÅlder för giltighetstid på ev. livförsäkringAnnonslänk
Lassie Djurförsäkringar
Lassie Stor

Betyg 4,5 av 5 på konsumenternas.se

160 000 krUndantag för tidigare besvär som behandlats de senaste 24 månderna innan försäkringen tecknats.8, 10, eller 12 år beroende på rasSE DITT PRIS
Hedvig Hundförsäkring
Hedvig Premium

Betyg 4,3 av 5 på konsumenternas.se

160 000 krErsätts ejUpphör 2 år före förväntad livslängd.SE DITT PRIS
Svedea Hundförsäkring
Svedea

Betyg 4,0 av 5 på konsumenternas.se

90 000 krUndantag (så kallat särskillt villkor), kan inträda för sjukdomar eller skador med symtom som uppkommit innan försäkringens startdatum eller inom karens.8, 10, eller 12 år beroende på rasSE DITT PRIS
Lassie Djurförsäkringar
Lassie Mellan

Betyg 4,0 av 5 på konsumenternas.se

60 000 krUndantag för tidigare besvär som behandlats de senaste 24 månderna innan försäkringen tecknats.8, 10, eller 12 år beroende på rasSE DITT PRIS
FurryChamp Hundförsäkring
FurryChamp
60 000 krIngårVeterinärvård upp till 7000kr för sjukdom eller skada som inträffat inom 24 månader innan försäkringen började gälla.-SE DITT PRIS
Svedea Hundförsäkring
Svedea

Betyg 3,8 av 5 på konsumenternas.se

60 000 krUndantag (så kallat särskillt villkor), kan inträda för sjukdomar eller skador med symtom som uppkommit innan försäkringens startdatum eller inom karens.8, 10, eller 12 år beroende på rasSE DITT PRIS
Hedvig Hundförsäkring
Hedvig Standard

Betyg 3,1 av 5 på konsumenternas.se

60 000 krErsätts ej-SE DITT PRIS
FurryChamp Hundförsäkring
FurryChamp
30 000 krIngårVeterinärvård upp till 7000kr för sjukdom eller skada som inträffat inom 24 månader innan försäkringen började gälla.-SE DITT PRIS
Svedea Hundförsäkring
Svedea

Betyg 3,2 av 5 på konsumenternas.se

30 000 krUndantag (så kallat särskillt villkor), kan inträda för sjukdomar eller skador med symtom som uppkommit innan försäkringens startdatum eller inom karens.8, 10, eller 12 år beroende på rasSE DITT PRIS
Lassie Djurförsäkringar
Lassie Mini

Betyg 2,7 av 5 på konsumenternas.se

30 000 krUndantag för tidigare besvär som behandlats de senaste 24 månderna innan försäkringen tecknats.8, 10, eller 12 år beroende på rasSE DITT PRIS
Hedvig Hundförsäkring Basic
Hedvig Basic

Betyg 1,9 av 5 på konsumenternas.se

30 000 krErsätts ej-SE DITT PRIS

Lämna ett svar