Skip to main content

* Detta inlägg innehåller annonslänkar. Vi reserverar oss för ev. felskrivningar. Se vår disclaimer.

Den tandvård som ingår i en hundförsäkring omfattar ofta tandskador uppkomna av en olycka eller yttre våld. I vissa fall ingår även en del tandsjukdomar. Vi kommer gå igenom vad vi anser att man kan tänka på. Du kan även se vår jämförelse av tandvård mellan olika hundförsäkringar nedan.

FörsäkringMaxbeloppSjälvrisk­periodTandvårdAnnonslänk
Lassie Djurförsäkringar
Lassie Stor

Betyg 4,5 av 5 på konsumenternas.se

160 000 kr365 dagarTand- eller bettbesvär orsakade av olycksfall.SE DITT PRIS
Hedvig Hundförsäkring
Hedvig Premium

Betyg 4,3 av 5 på konsumenternas.se

160 000 kr365 dagarTäcker bl.a. tandvård vid olycka, gingivit, betfell.SE DITT PRIS
Svedea Hundförsäkring
Svedea

Betyg 4,0 av 5 på konsumenternas.se

90 000 kr130 dagarTandfrakturer, stomatit och gingivit
(Undantag för tandsten, tandlossning eller dålig mun- och tandhälsa)
SE DITT PRIS
Lassie Djurförsäkringar
Lassie Mellan

Betyg 4,0 av 5 på konsumenternas.se

60 000 kr365 dagarTand- eller bettbesvär orsakade av olycksfallSE DITT PRIS
FurryChamp Hundförsäkring
FurryChamp
60 000 kr365 dagarTandvård vid olycksfall.SE DITT PRIS
Svedea Hundförsäkring
Svedea

Betyg 3,8 av 5 på konsumenternas.se

60 000 kr130 dagarTandfrakturer, stomatit och gingivit
(Undantag för tandsten, tandlossning eller dålig mun- och tandhälsa)
SE DITT PRIS
Hedvig Hundförsäkring
Hedvig Standard

Betyg 3,1 av 5 på konsumenternas.se

60 000 kr365 dagarTäcker bl.a. tandvård vid olycka, gingivit, betfell.SE DITT PRIS
FurryChamp Hundförsäkring
FurryChamp
30 000 kr365 dagarTandvård vid olycksfall.SE DITT PRIS
Svedea Hundförsäkring
Svedea

Betyg 3,2 av 5 på konsumenternas.se

30 000 kr130 dagarTandfrakturer, stomatit och gingivit
(Undantag för tandsten, tandlossning eller dålig mun- och tandhälsa)
SE DITT PRIS
Lassie Djurförsäkringar
Lassie Mini

Betyg 2,7 av 5 på konsumenternas.se

30 000 kr365 dagarTand- eller bettbesvär orsakade av olycksfallSE DITT PRIS
Hedvig Hundförsäkring Basic
Hedvig Basic

Betyg 1,9 av 5 på konsumenternas.se

30 000 kr365 dagar-SE DITT PRIS

I vår jämförelse har vi tolkat villkoren och sammanställt vilken tandvård som ingår i jämförda hundförsäkringar. Att behöva betala hundens tandvård ur egen ficka är inte så kul, så det kan vara värt att kolla upp vad som gäller.

Notera att det är vanligt med undantag för dålig munhälsa, vilket innebär att ersättning kanske inte betalas ut om tandskadan eller tandsjukdomen anses vara orsakad av dålig munhälsa.

Pris på tandvård för hund

En vanlig undersökning inkl. rengöring och borttagning av tandsten kan kosta t.ex. 2000 till 4000kr grovt uppskattat. Att dra ut en tand kan kosta t.ex. 5000kr och ibland mer. Det bästa är ju om din hundförsäkring täcker den tandvård som hunden behöver. Då betalar man istället självrisken en gång per självriskperiod + ev. rörlig del.

Många hundförsäkringar täcker dock inte tandsjukdomar, utan främst tandskador uppkomna av olyckor. Det finns dock hundförsäkringar som även täcker tandsjukdomar, se vår jämförelse av tandvård för hundförsäkringar.

Tandskador hos hundar

En av de vanligaste problemen med tänderna hos hundar är tandfrakturer. De kan uppstå exempelvis om hunden tuggar på något hårt. Om tandens pulpa är blottad är det normalt mycket smärtsamt och det kan kräva rotfyllning eller att tanden extraheras. Tandfrakturer kan ofta kan uppkomma till följd av dålig munhälsa. (Källa: Wikipedia)

Tandsjukdomar hos hundar

Tandlossning – Parodontit

Den vanligaste tandsjukdomen hos hundar är tandlossning (parodontit). Små hundar drabbas ofta tidigare och det blir också vanligare i takt med hundens stigande ålder. De effektivaste metoden att förebygga eller stoppa upp sjukdomens förlopp är daglig tandborstning. (Källa: Wikipedia)

TR / (FORL)

TR (Tandresorbtion) (kallades tidigare FORL), är en tandsjukdom framför allt vanlig hos katter, även om det sporadiskt kan förekomma hos hundar. Det innebär att tänderna bryts ner och om skadan gått ner till nerven kan hunden visa symptom på smärta om området vidrörs. När diagnos ställts behöver det åtgärdas genom att berörda tänder dras ut. Åtgärder kan komma att krävas i flera omgångar. (Källor: Wikipedia, AniCura)

Vissa hundförsäkringar täcker tandsjukdomar såsom TR och medans många gör det inte. Även om TR är vanligare hos katter, kan det bli kostsamt om försäkringen inte täcker när det behövs.

Hur kan man förebygga problem med hundens tänder?

Genom daglig tandborstning på hunden kan plack avlägsnas. Genom att minimera mängden plack på tänderna förebygger man exempelvis risk för tandsten och tandsjukdomar såsom tandlossning.

Notera att flera hundförsäkringar specifikt ger undantag från rätt till ersättning om problemet beror på dålig munhälsa. (Källa: Wikipedia)

Vanliga frågor om tandvård med hundförsäkring

Enligt Wikipedia är den vanligaste tandsjukdomen hos hundar, tandlossning (parodontit). Små hundar drabbas oftare, samt att det blir vanligare ju äldre hunden blir. (Källa: Wikipedia)

I vår jämförelse kan man se endast enstaka jämförda hundförsäkringar även täcker vissa tandsjukdomar. I de flesta fall ingår bara tandskador eller bettbesvär orsakade av olyckor. Kolla upp vad som gäller och läs villkoren för aktuell hundförsäkring. Notera även att det ofta finns undantag för dålig munhälsa där försäkringen inte gäller.

Om din hund saknar försäkring, eller om du har en hundförsäkring som inte täcker aktuell tandskada eller sjukdom. Så kan du tvingas stå för hela kostnaden på kanske tusentals kronor själv. Se vår jämförelse för vilken tandvård som ingår i jämförda hundförsäkringar.

Genom daglig tandborstning kan plack avlägsnas, vilket i sin tur förebygger risken för tandsten och tandsjukdomar såsom tandlossning. (Källa: Wikipedia)

Lämna ett svar